Amaryllissen

Het kweken

In 2009 zijn we van Klarenbeek verhuisd naar de kwekerij in Loenen en begonnen met het telen van snij-amaryllissen. Voor het telen van amaryllissen heb je een specifieke kasinrichting nodig. In de kas worden teeltbakken aangelegd met bedverwarming in de kleikorrels waarin slangen liggen met druppelaars die de bollen van water en voeding voorzien.

Amaryllis groei

Om de bloemknoppen uit te laten lopen moet de bol 9 weken maximaal 12 graden gekoeld worden. Na de koelperiode wordt het groene blad afgesneden. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd naar 20 graden zodat de amaryllissen gaan uitlopen. De periode tussen koelen en oogst is ongeveer 7 weken. We hebben de kas onderverdeeld in 4 vakken welke na elkaar gekoeld en daarna weer verwarmd worden zodat we een spreiding creëren van de oogst. De snijperiode per vak is ongeveer 4 weken.

Amaryllis oogst

Eind oktober beginnen we met het oogsten van het eerste vak van de amaryllisstelen. De steel snijden we net boven de bol af. Er komen gemiddeld 2 stelen van één bol. De amaryllisstelen worden vervolgens gekoeld. Bij het sorteren wordt er gelet op de dikte van de steel en de lengte. Een gedeelte van de sortering blijft thuis voor de verkoop in onze winkel. Het overgrote deel gaat naar de veiling.

Amaryllis Ferrari

Ferrari

Amaryllis Desire

Desire

Amaryllis-Calgary

Challenger

Amaryllis Red

Red Pearle

Amaryllis Charisma

Charisma

Amaryllis Ferrari

Ferrari

Verkoop van eind oktober t/m februari