Amaryllissen

Amaryllissen zijn weer vanaf 28 oktober in onze winkel verkrijgbaar.

Amarylliskwekerij

In 2009 zijn we met de kwekerij verhuisd van Klarenbeek naar Loenen. We zijn toen met de teelt van amaryllissen begonnen. Voor het kweken van amaryllissen is een specifieke kasinrichting nodig. In de kas worden teeltbakken aangelegd met bedverwarming. In de teeltbakken ligt waterdicht stoomfolie voor de opvang van drainagewater (water en voeding dat niet wordt opgenomen door de plant). Daaronder ligt worteldoek voor bescherming van het stoomfolie. De teeltbakken zijn gevuld met kleikorrels waar de amaryllisbollen in groeien. Op de kleikorrels en tussen de amaryllisbollen liggen druppelslangen om water en voeding te geven aan de bollen. Ook ligt er een verwarmingsbuisje tussen de bollen om een goed groeiklimaat te krijgen. Het drainage water wordt opgevangen in een waterdichte put en weer hergebruikt op gazon en de vollegronds aspergeteelt.

Amaryllis groei

De amaryllisteelt is een jaarrond proces. Om amaryllisstelen te kunnen snijden, moeten in het voorjaar knoppen in de bol worden aangelegd. Deze knoppen gaan pas uitlopen als ze een koude periode gehad hebben. (Net als tulpen in de winter en in het voorjaar uitlopen). Dit doen wij d.m.v. de bedverwarming om te schakelen in bedkoeling. Dit is een periode van 9 weken met een gemiddelde temperatuur van 10-12 graden in het bed. Na de koelperiode wordt het groene blad eraf gesneden. Vervolgens wordt de temperatuur in het bed weer op 20 graden gebracht (door de koeling om te schakelen naar de verwarmingsinstallatie), zodat de amaryllisbollen weer gaan uitlopen en blad en bloemstelen gaan geven. De periode na de koeling tot de oogst is ongeveer 7 weken, afhankelijk van de kastemperatuur. We hebben de kas onderverdeeld in 5 vakken, die na elkaar gekoeld en verwarmd worden, zodat we een spreiding krijgen van de oogst.

Amaryllis oogst en verkoop

Eind oktober beginnen we met het oogsten van het eerste vak van de amaryllisstelen. De steel snijden we net boven de bol af. Er komen gemiddeld 2 stelen van één bol. De amaryllisstelen worden vervolgens gekoeld. Bij het inpakken van de stelen in de dozen wordt op dikte en lengte van de steel gesorteerd. De dikte van de steel bepaald hoeveel stelen er in een doos gaan. Dit varieert van 10 tot 21 stelen in een doos. De maximale lengte van de steel in de doos is 80 cm. Omdat we maar een beperkt areaal amaryllissen kweken hebben we alleen de hoofdkleur rood. Voor de diversiteit in kleuren voor de kwekerijverkoop kopen we wel andere kleuren in. Een deel van de rode amaryllisstelen houden we thuis voor de kwekerijverkoop en de rest gaat naar de veiling. De oogst en verkoopperiode is van eind oktober tot eind februari.

Amaryllis Ferrari

Ferrari

Amaryllis Desire

Desire

Amaryllis-Calgary

Challenger

Amaryllis Red

Red Pearle

Amaryllis Charisma

Charisma

Amaryllis Ferrari

Ferrari

Verkoop van eind oktober t/m februari