Verse asperges

Voorbereidingen

We zijn in 1994 begonnen met het poten van een halve hectare aspergeplanten. In eerste instantie groene asperges maar in 1996 zijn we overgeschakeld naar witte asperges. Dit is relatief eenvoudig door grond op de rijen asperges te ploegen. Hierdoor groeien de asperges onder de grond en blijven ze wit.

Half maart gaan we de aspergeruggen weer opfrezen zodat de grond weer losgemaakt wordt en de ruggen weer een strakke vorm krijgen. Daarna wordt er plastic over de ruggen gelegd. Dit plastic heeft een zwarte en witte kant. Eerst leggen we de zwarte kant boven om de grond sneller op te warmen. Bij (heel) warm weer leggen we de witte kant boven om de groeisnelheid wat af te remmen en om de kwaliteit van de asperges te behouden.

Aspergeoogst

Afhankelijk van het weer kunnen we na half april de eerste asperges gaan oogsten. Bij het oogsten slaan we het plastic terug en zien we de asperges boven de grond uitkomen. De zichtbare stengels graven we iets los en steken we met een mes af. Dit mes heeft een lange steel zodat we diep in de grond kunnen steken. De geoogste witte asperges worden in een koelcel in het water gelegd. Na een dag worden ze met een machine op lengte afgesneden, gewassen en op dezelfde machine, met de hand gesorteerd in 7 sorteringen. Daarna gaan ze terug in de koelcel om vervolgens verkocht te worden in onze winkel.

Asperge en rust

De verkoop van asperges vindt plaats tot ongeveer 24 juni. Hierna halen we het plastic eraf en laten de stengels die dan nog komen doorgroeien. Deze stengels maken voeding en nieuwe knoppen in de grond aan voor volgend jaar. We geven de aspergeplanten ook voeding mee naar aanleiding van een grondmonster en bemestingsschema. De meststoffen zijn zoveel mogelijk op basis van natuurlijke herkomst. Aan het einde van het jaar sterft het bovengronds gewas af en geven we een kalkbemesting en een humificatieprodukt mee en frezen we alles door de rug heen.

Verkoop van half april t/m de zaterdag rond 24 juni


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/vandebeek/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/vandebeek/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/vandebeek...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/vandebeek/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35