Verse asperges

Voorbereidingen

We zijn in 1994 begonnen met het poten van een halve hectare aspergeplanten. In eerste instantie groene asperges maar in 1996 zijn we overgeschakeld naar witte asperges. Dit is relatief eenvoudig door grond op de rijen asperges te ploegen. Hierdoor groeien de asperges onder de grond en blijven ze wit.

Half maart gaan we de aspergeruggen ophogen, zodat ze weer op goede hoogte komen waarna er plastic over gelegd wordt. Dit plastic heeft een witte en zwarte kant. Eerst leggen we de zwarte kant boven om de grond sneller op te warmen.

Aspergeoogst

Afhankelijk van het weer kunnen we na half april de eerste asperges gaan oogsten. Bij het oogsten slaan we het plastic terug en zien we de asperges boven de grond uitkomen. De zichtbare stengels graven we iets los en steken we met een mes af. Dit mes heeft een lange steel zodat we diep in de grond kunnen steken. De geoogste witte asperges worden in een koelcel in het water gelegd. Na een dag worden ze met een machine op lengte afgesneden, gewassen en op dezelfde machine, met de hand gesorteerd in 7 sorteringen. Daarna gaan ze terug in de koelcel om vervolgens verkocht te worden in onze winkel.

Asperge en rust

De verkoop van asperges vindt plaats tot ongeveer 24 juni. Hierna halen we het plastic eraf en laten de stengels die dan nog komen doorgroeien. Deze stengels maken voeding en nieuwe knoppen in de grond aan voor volgend jaar. Aan het einde van het jaar sterft het bovengronds gewas af en frezen we dit door de rug heen. De plant heeft nu rust totdat ze in april weer gaan uitlopen.

Verkoop van half april t/m de zaterdag rond 24 juni